Pizzaen som vi kender den i dag, er langt fra den samme, som da den blev opfundet i tidernes morgen. Pizzaen har nemlig udviklet sig fra generation til generation, og fra land til land, og hvor nogle stadig holder fast i de gamle traditioner, bliver pizzaen stadig udviklet i mange nye varianter. Men hvem opfandt så pizzaen for mange år siden?
Hvem opfandt den klassiske italienske pizza?
De første pizzaer, som vi kender dem, er naturligvis den klassiske italienske pizza. Den italienske bager, Raffaele Esposito, fra Napoli var den første til at lave den klassiske napolitanske pizza. Raffaele Esposito ville skabe et nyt og anderledes brød i byen, og han startede derfor med at tilføje ost på toppen brødet.
Sidenhen begyndte han også at tilføje et lag tomatsauce under osten, som skabte rammerne om den napolitanske pizza. I 1889, fik den italienske bager til opgave at lave en pizza til italienske Kong Umberto og Dronning Margherita. Raffaele Esposito skabte en pizza med tomatsovs, ost og basilikum, som afspejlede farverne i landets flag.
Pizzaen var med sine grønne basilikumblade, hvide ost og røde tomatsovs, et symbol på Raffaeles loyalitet til landet og flaget. Pizzaen fik navnet Margherita, opkaldt efter den italienske dronning, og blev hurtigt en stor succes og en utroligt populær spise. Sidenhen er der sket meget med pizzaen, og den findes i utallige versioner og udgaver.
Men var italienerne de første til at bage pizza?
Der har altid hersket tvivl om, hvem de første til at bage pizza egentlig var. Faktisk stammer idéen om et fladt, rundt brød med toppings, helt fra Grækenland. Grækerne startede med at bage runde, flade brød, som blev toppet med olivenolie og forskellige græske krydderier. Dog er det den italienske pizza, som vi kender bedst, den dag i dag.
Pizzaens udvikling gennem tiden
Pizzaen fik dog hurtigt ben at gå på, og spredte sig hurtigt til lande som England, Amerika, Frankrig, og Spanien. Under Anden Verdenskrig fik mange amerikanske og europæiske soldater nemlig mulighed for at smage den lækre pizza. Soldaterne bragte pizzaen med til resten af verden, og den blev hurtigt en utroligt populær spise, og udviklede sig derfra.
Pizzaen som vi kender den herhjemme i dag, er dog langt fra som den startede fra begyndelsen. I dag findes der utallige versioner af den kendte og velsmagende ret, og i Amerika udviklede man en såkaldt ‘deep pan’ version, som kom med en tyk bund med tomatsauce, samt et tykt, fedtet lag af ost, og mange forskellige toppings, særligt kød.
I Danmark kender mange bedst pizzaerne fra de lokale pizzeriaer, som fås i alverdens forskellige versioner, med mange forskellige typer af toppings. Der er dog stor forskel på de mange varianter af pizzaer, som fås verden over, og de fleste mennesker har deres helt egen opfattelse af, hvad en rigtig pizza skal indeholde og bestå af.
De italienske pizzaers udvikling
Også i Italien blev pizzaen ved med at udvikle sig fra den klassiske Margherita Pizza, og den dag i dag, fås de klassiske pizzaer med mange forskellige typer af toppings. Kendetegnet ved den italienske pizza, er en tynd, sprød bund og en luftig skorpe, med gode, friske italienske råvarer, som er bagt i en ægte, brændefyret stenovn.
Pizzaen er kommet for at blive
Pizzaen er altså kommet for at blive, og der bliver ved med at komme nye, spændende varianter og versioner, rundt omkring i hele verden. Mange pizza entusiaster tyr til den klassiske, napolitanske pizza, mens andre prøver kræfter af med nye varianter, med forskellige nye dej- og meltyper, råvarer, og bagemetoder.
Også de sunde pizzaer har fundet vejen frem til manges hjerter. Her bliver der eksperimenteret med forskellige typer af grovmel og gærtyper, samt en sundere tilgang til de forskellige typer af toppings og ost. Der findes derfor efterhånden en pizza til enhver smag, hvilket bekræfter, at pizzaen for alvor er kommet for at blive.